Ejmi Koni Baret postala sudija Vrhovnog suda Amerike

Ejmi Koni Baret (48) potvrđena je u ponedeljak u Senatu SAD za sudiju Vrhovnog suda, a zakletvu je odmah položila u Beloj kući, izvestio je Vašington post.

Za Baretovu su glasala 52 republikanca, jedino je Suzan Kolins bila protiv. Protiv je bilo i 48 senatora Demokratske stranke.

U prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, njenog supruga Džesi Bareta i sudije Vrhovnog suda Klarensa Tomasa, Baretova je rekla: ‘Obavljaću svoj posao bez straha i pristrasnosti, nezavisno od političkih opcija i mojih sopstvenih naklonosti. Ja volim Ustav i demokratsku republiku, koja je osnovana zahvaljujući njemu i posvetiću se njegovom očuvanju“.

Sudija Vrhovnog suda bira se na doživotno.

Ejmi Koni Baret, američki predsednik Donald Tramp kandidovao je za sudiju Vrhovnog suda nepunih mesec i po dana pre američkih predsedničkih izbora, iako je Demokratska stranka vršila snažan pritisak da se taj izbor izvrši posle predsedničkih izbora 3. novembra.

Argument Trampa je bio da je on za predsednika izabran na četiri godine, ne na tri.

Zamera mu se da je izborom Baretove obezbedio je dominaciju konzervativaca u Vrhovnom sudu i stvorio povoljnu pravnu situacuju za slučaj osporavanja izbornih rezultata.

Ejmi Koni Baret u Vrhovnom sudu zauzima mesto Rut Ginsburg, koja je preminula 25. septembra.

Iako joj se priznaje da je vrstan pravnik, izbor aktivne katolikinje Baretove osporavan je zbog njenih konzervativnih i tradicionalističkih pogleda na neka pitanja, kao što su abortus i porodica, što je prikazivano kao neprihvatljivo naročito u opoziciji prema njenoj prethodnici Rut Ginzburg, koja je važila za ikonu liberalne Amerike.

Protivnici Ejmi Koni Baret ocenili su da je ona tokom saslušanja u američkom Kongresu, gde su je pitanjima rešetale demokrate, izbegla direktno da odgovori na škakljiva pitanja.

Takođe joj se zamera stav da američki Ustav treba primenjivati kako je napisan bez njegovih menjanja pravnim tumačenjima zavisno od trenutka. Koji je potvrdila tokom kongresnog saslušanja.

Na kongresno saslušanje dovela je celu svoju porodicu, muža i sedmoro dece. Dvoje od dece su usvojenici sa Haitija. Biografije Baretove ističu da njeno najmlađe biološko dete ima Daunov sindrom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com