EK odobrila državnu pomoć Er Fransu, Kondoru…

Evropska komisija je danas odobrila pomoć Francuske avio-kompaniji Air France – KLM u ogromnom iznosu od 7 milijardi evra, kao i pomoć nemačke države avio-kompaniji Condor u iznosu od 550 miliona evra, preneli su francuski i nemački mediji.

EU je sredinom marta znatno ublažila svoje uslove za odobravanje državne pomoći i čak je dopustila privremeno podržavljenje dela kompanija. Otad nijedna odluka članice EU o pomoći domaćoj kompaniji nije odbijena. Očekuje se odluka EK o konačnoj odluci italijanske vlade da i formalno vrati kompaniju Al Italia u državno vlasništvo.

Inače stroga evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margaret Vestager pohvalila je Francusku jer je odredjene pokazatelje efikasnosti i snižavanje emisije CO2 postavila kao uslov za direktnu pomoć avio-kompaniji Air France – KLM od 3 milijarde evra i 4 milijarde evra u vidu garancija.

Francuska i holandska država već poseduju po 14% udela u ovoj kompaniji. Holandija joj je stavila u izgled pomoć od 2 do 4 milijarde evra.

Nemačka avio-kompanija Condor bola jd u vlasništvu turističke kompanije Tomas Kuk, koja je bankrotirala prošle jeseni. Tada su joj nemačka savezna država i pokrajina Hesen priskočile u pomoć sa 256 miliona evra, a sada je kompaniji odobreno još 294 miliona evra pošto je, zbog korona-krize, propala namera vlasnika poljske kompanije LOT da je kupi.

Očekuje se da najveća evropska kompanija Lufthansa nastavi pregovore s nemačkom vladom o pomoći od 10 milijardi evra. Problem je u tome što Socijaldemokratska partija Nemačke, članica vladajuće koalicije u Berlinu, zahteva da država u zamenu za pomoć 2,5 puta veću od vrednosti kompanije, dobije pravo saodlučivanja sa čime menadžment kompanije odlučno odbija da se složi.

Sem od nemačke države, Lufthansa je tražila pomoć i od austrijske i belgijske države, pošto je vlasnica kompanija Austrian Airlines i Brussels Airlines. Postavljeni su joj, medjutim, slični uslovi kao u Nemačkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com