Ekonomske Vesti u Madridu: Izbeglice, dobrodošli ste!

U jeku raznoraznih kampanja, zvaničnih i nezvaničnih, širom Starog kontinenta koje su usmerene protiv dolaska izbeglica sa Bliskog istoka i severa Afrike jedan transparent u centru Madrida šalje drugačiju poruku.

Transparent, nakačen na Gradsku kuću Madrida, jasno poručuje svim prolaznicima: „Izbeglice, dobrodošli“.

I taj transparent je zaista u skladu sa trenutnom izbegličkom situacijom u Španiji. Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, u prva četiri meseca ove godine je broj izbeglica koje su preko Sredozemnog mora stigle u Španiju utrostručen.

Izbeglice u Španiju dolaze uglavnom iz Maroka, a ta ruta je u godinama pre izbijanja najnovije izbegličke krize bila maltene ugašena zahvaljujući odličnoj saradnji vlasti u te dve države.

Najveći broj izbeglica koje u Španiju dolaze iz Maroka su iz Malija, Sudana, Nigerije i Centralnoafričke Republike, ali podaci pokazuju da ima i onih iz Sirije, koji su na ovaj put odlučili zbog sve težeg prelaska iz Turske u Grčku.

Međutim, trenutna situacija ima i tragičnu notu. Povećan priliv izbeglica u Španiju sa sobom je poneo i povećanje broja smrtnih slučajeva. Španija je sada druga evropska zemlja po broju utopljenih izbeglica, iza Italije, a ispred do sada drugoplasirane Grčke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com