Epohalno: Rusija, Iran, Azerbejdžan, Kazahstan i Turkmenistan podelili Kaspijsko more

Rusija, Iran, Azerbejdžan, Kazahstan i Turkmenistan potpisali su Konvenciju o pravnom statusu Kaspijskog čime su uspešno okončani pregovori koji traju od 1996. godine.

Na Zapadu je usvajanje „ustava Kaspijskog mora“ ocenjeno kao pobeda Rusije, ali i Iran može biti više nego zadovoljan: pet država se saglasilo da je u oblasti Kaspijskog mora zabranjeno vojno prisustvo trećih strana, znači i NATO-a, kao i da nijedna od potpisnica neće svoju teritoriju stavljati na raspolaganje vanregionalnim silama za agresiju na neku od kaspijskih država.

Prema konvenciji preko teritorije Kaspijskog mora gasovodi će se postavljati prema pravilima koja su već usaglasile potpisnice.

Rusija se saglasila a postavljanjem Transkaspijskog gasovoda kojim će gas iz Turkmenistana, preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske biti transportovan u EU iako je taj gasovod konkurencija „Turskom toku“ i drugim ruskim gasovodima što se ipak smatra malim ustupkom prema dobitima koje ima od konvencije.

Pet država je razgraničilo teritoriju Kaspijskog mora čime su stvoreni uslovi za njegovu ekonomsku eksploataciju.

Akvatorija Kaspijskog mora deli se na unutrašnje i teritorijalne vode, ribolovnu zonu i opšte vodeno prostranstvo.

Teritorijalne vode predstavljaju 15 milja za svaku državu, a spoljna granica teritorijalnih voda dobija status državne granice.

Teritorijalnim vodama se dodaje 10 milja ribolovne zone u kojoj svaka država ima isključivo pravo na privrednu delatnost.

Izvan ribilovne zone je opšte vodeno prostranstvo u kome brodovi pod zastavom svake od pet kaspijskih država imaju slobodu plovidbe.

Kao i postavljanje gasovoda i plovidba brodova, ribolov, naučna istraživanja vršiće se prema pravilima koje su utvrdile države potpisnice. Vodiće se računa o ekološkom faktoru, a delatnost koja nanosi štetu biološkoj raznovrsnosti zabranjena je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com