Erdogan u Kijevu : Slobodna trgovina za Bajraktare

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u poseti je Ukrajini.

Očekuje se da će za vreme te posete izmedju dve zemlje biti potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini i realizovana isporuka  Ukrajini nove partije udarnih bespilotnih letilica Bayraktar.

Prva partija turskih bespilotnih letilica Bayraktar isporučena je Ukrajini prošle godine.Ukrajinski Generalštab je potvrdio da su prvi put u Donbasu upotrebljene krajem oktobra 2021.godine.

List Komersant je tada pisao da je upotreba bespilotnih letilica zabranjena Minskim sporazumima o razresenju situacije u istočnoj Ukrajini sem posmatračkoj misiji OEBS, koja je, kako je preneo taj ruski list saopštila da je posle primene bespilotnih letilica Bayraktar režim kršenja vatre na liniji dodira u Donbasu kršten 2 puta češće nego 2020.godine.

Na proteste iz nepriznate Donjecke Narodne Republike, Nemačka kao aktivna učesnica u procesu razrešenja situacije u istočnoj Ukrajini odgovorila je da dronove „primenjuju obe strane u konfliktu“ iako su dozvoljeni samo specijalnoj monitiring misiji OEBS.

Bespilotne letilice Bayraktar, koje Turska treba da  isporuči Ukrajini, imaju motore ukrajinske proizvodnje. Ukrajinski proizvodjač „Иванченко-прогрес“ (u sastavu Укроборонпром) potpisao je ugovor o isporuci tih motora s turskim proizvođačem udarnih bespilotnih letilica Baykar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com