EU geopolitika na Balkanu: Niti glodju, niti drugom daju

Slovenačko-hrvatska inicijativa „Brdo – Brioni“ još je jedna prilika da Evropska unija objavi svoje pravo na Balkanu i podseti da će ga braniti iz interesa svoje stabilnosti i sigurnosti, dakle, opravdanog interesa. ­Ali ne obavezno prijemom zapadnobalkanskih država u svoje društvo.

Skup šefova država nastalih na teritoriji bivše SFRJ plus Albanija održan je danas u Sloveniji, koja od jula predsedava Evropskom unijom, na fonu više non-paper inicijativa za rešenje njihovih medjusobnih problema, ali koje kao prekrupan zalogaj na tom skupu nisu pominjane, mada problemi jesu.

Sa skupa su emitovani zaključci, koje su učesnici ocenili kao dobre mada se oko svega nisu složili. Recimo oko važnog pitanja promene granica na Balkanu.

„Srbija se oduvek zalaže za princip poštovanja nemenjanja granica priznatih od strane Ujedinjenih nacija”, stav je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog kojeg formulacija slovenačkog predsednika Boruta Pahora nije uključena u zaključke.

Proširenje Evropske unije na regiju Zapadnog Balkana od političkog, sigurnosnog i ekonomskog interesa je za EU, geopolitička potreba i najvažniji politički preduslov za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope, zaključak je koji definiše poziciju Brisela.

EU bi se aktivnije trebala uključiti u Zapadni Balkan i ohrabriti zemlje da ispune uslove za članstvo što pre. Svaki partner je svestan da mora usvojiti i implementirati potrebne reforme, pogotovo na pravnom polju, demokratizaciji i ekonomiji, zaključak je koji definiše očekivanja od zapadnobalkanskih kandidata.

Evropska unija već dve decenije usmerava reforme pravnog sistema u zapadnobalkanskim zemljama, zašto su rezultati tih reformi porazni, a mestimično i skandalozni, nema kritičke analize.

„Ako pogledate kartu Evrope, vidite da je Zapadni Balkan okružen zemljama EU. Ako pogledate apsorpcijske sposobnosti, radi se samo o oko 10 miliona ljudi, što nije veliki izazov i problem za EU”, pred skup u Sloveniji je ocenio slovenački predsednik Borut Pahor.

Kapacitet EU je dovoljan da primi zemlje  Zapadnog Balkana kao nove članice, taj zaključak je kao banalnu preskočio temu kapaciteta EU za vakcine protiv Covid-19, iz koga je 10 miliona stanovnika Zapadnog Balkana prosto amputirano.

Slovenački predsednik Pahor je promovisao i novu strategiju geopolitičkog pristupa procesu proširenja i brzi prijem Zapadnog Balkana kao celine, dok bi se, po njegovom mišljenju, neka zaostala, osetljiva bilateralna pitanja lakše rešila ili postala nebitna zajedničkim pristupanjem Uniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com