EU: Zaštita evropskih firmi od stranih investitora zbog javnog zdravlja

Evropska komisija je utvrdila smernice zbog kojih države članice EU mogu sprečiti da investitori iz trećih zemalja preuzmu „privremeno slabe“ evropske kompanije.

Ukoliko ocene da bi preuzimanjem neke firme bili ugroženi društveni interesi, države članice EU mogu intervenisati pozivajući se na odredbe svojih ustava, na javni poredak, ali i na javno zdravlje.

Kako prenosi finanzen.net, EK se u svome dokumentu poziva na stav Evropskog suda, koji je javno zdravlje priznao za vrhunsko dobro od opšteg interesa.

Na to se oslanjajući, EK posebno ističe interes EU da zaštiti preduzeća i rezultate istraživanja u zdravstvenom sektoru.

“Pri tom, EU ostaje otvorena za strane investicije”, izjavila je predsednica EK Ursula van der Lajen.

“Smernicama želimo da dovedemo u ravnotežu obe stvari: otvorenost i neophodnu zaštitu”, rekla je van der Lajen, a prenosi finanzen.net

Navodni pokušaj SAD da preuzmu nemačku biofarmaceutsku firmu Curevac, koja je prijavila istraživanja na dobijanju vakcine protiv virusa SARS-CoV-2, izazvao je veliku buru u Nemačkoj i zvanične prigovore Vašingtonu.

Većinski akcionar firme Curevac je nemački milijarder Ditmar Hop. Njegova investicija u fudbal izaziva podjednaku, ako ne i veću buru medju delom nemačkih fudbalskih fanova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com