Evo zašto vas ne zovu : Rusi se vraćaju iz Kazahstana

Mirotvoračke vojne snage Saveta za kolektivnu bezbednost (ODKB) iz Jermenije, Kirgizije, Tadzikistana i Belorusuje vratile se se iz Kazahstana na svoje stalne lokacije, objavila je ruska državna televizija Rusija1.

Ruski kontingent u ovoj mirotvoračkoj misiji, rečeno je, delom je takodje povučen, a povratak na stalnu lokaciju okončaće do sledeće srede.

Sa više od 80 aviona  ruske vojno – transportne avijacije, vojne snage Saveta za kolektivnu bezbednost su „u rekordno kratkom roku“ tokom  četvrtka, petka i subote 6, 7. i 8.januara , na poziv predsednika Kazahstana, stigle u tu zemlju u svoju prvu misiju u 30 godina postojanja ODBK.

Te su snage, prema izveštaju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, tokom nemira u Kazahstanu obezbedjivale 14 strateških objekata.

U prošli četvrtak, 13.januara, počelo je povlačenje vojske ODKB pošto je ocenjeno da je mirotvoračka misija uspešno okončana.

Moskva je podsetila Vašington i NATO na niz država u koje je američka i vojska članica NATO stigla bez poziva i godinama odbija da se otud povuče. Kao primer je naveden i Irak čiji je parlament čak doneo odluku kojom se od vojske NATO traži da napusti zemlju.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com