Evropski sud u Luksemburgu prvi put ukinuo sankcije jednom ruskom biznismenu

Evropski sud opšte nadležnosti prvi put je po žalbi jednog ruskog biznismena na sankcije, koje mu je uveo Evropski savet, doneo pozitivnu odluku.

Kako prenosi rbc.ru, taj sud je doneo rešenje da se sankcije ukinu bivšem generalnom direktoru Internet trgovca Ozon Aleksandru Šuljginu.

Šuljginu su sankcije uvedene aprila 2022.godine, a on je mesto direktora firme Ozon napustio 11.aprila.

Šuljgin je, kao direktor firme Ozon, na sam dan početka ruske intervencije u Ukrajini prisustvovao sastanku 40 – tak ruskih biznismena s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Na osnovu toga je zaključeno da spada u krug biznismena bliskih ruskom predsedniku Putinu.

Evropski savet ima pravo žalbe na ovu odluku, za podnošenje žalbe rok je dva meseca i 10 dana.

Dosad je ovaj sud sankcije ukinuo samo rođacima biznismena, uz objašnjenje da sam srodnicki odnos ne može biti dovoljan razlog da neko bude sankcionisan.

Po tom osnovu sankcije su ukinute Violeti Prigožin majci pokojnog osnivača paravojne formacije Wagner Jebgenija Prigožina delimično sinu biznismena Dmitrija Mazepina.

S druge strane, nemački javni servis napred pomenuti precedent ne pominje, ali izveštava da je žalba ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog i njegove supruge na sankcije koje im je uveo EU odbijena.

Sud je obrazložio da Pumpjanski, doduše, ne učestvuje u ruskim operacijama u Ukrajini, ali da je aktivan u gasnom i naftnom biznisu koji režimu Vladimira Putina obezbedjuje glavninu prihoda. A supruzi Pumpjanskog su sankcije ostale jer je na čelu fondacije, koju finansira njegova firma.

Tagesschau.de napominje da je od početka ruske intervencije u Ukrajini pod sankcije stavljeno 1800 ruskih oligarha i privatnih lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com