FAZ: U Iranu provladine snage prevladale

Antivladini protesti u Iranu izgubili su na snazi, a provladine snage su prevladale, tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

Nemački list vidi za to tri uzroka: antivladini protesti nisu izrodili lidera, nisu im se pridružile značajnije društvene grupe,kao trgovci sa bazara ili studenti i najzad, iranski duhovni vodja Ali Hamnei je izašao s optužbom da proteste novcem i oružjem pomazu strane sile, a u Iranu za saradnju sa stranim silama sledi smrtna kazna.

Budući da protiv demonstranata nije upotrebio brutalnu silu, niti je u potpunosti isključio Internet, režim se nije osetio ozbiljno ugrizenim od strane antivladinih protesta, zaključuje FAZ.

Viši savet nacionalne bezbednosti Irana 31.decembra je zbog poruka koje pozivaju na nasilje isključio mesendzer Telegram, kao i društvenu mrežu Instagram.

Sinoć je član parlamentarnog komiteta za bezbednost i medjunarodnu politiku Alirezu Rahimi izjavio da bi u petak 5.januara blokada Telegrama i Instagrama trebalo da bude prekinuta, javlja IRNA.

Da nikakva nova revolucija u Iranu nije na vidiku, ranije je izjavio stariji naučni saradnik Instituta Bliskog istoka Ruske akademije nauka Vladimir Sotnjikov.

„Iranske vlasti drže situaciju pod kontrolom, biće donete odluke o isplatama iz budžeta,nadjeni načini za davanje podrške, i to će suzbiti talas protesta, koji se sada nazire. Neke nove revolucije neće biti“, rekao je Sotnjikov za Komersant.

Vlasti u Iranu su već objavile da su povucena poskupljenja struje, gasa i vode predvidjena za budžetsku godinu koja u Iranu počinje 21.marta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com