FAZ: Kad je pravi trenutak (za odlazak Angele Merkel)

Anagret Kramp-Karenbauer, šefica Hrišćansko-demokratske unije (CDU), članice vladajuće nemačke koalicije, već je zakazala partijsku konvenciju za datum neposredno posle izbora za Evropski parlament. Nemački mediji uveliko spekulišu da bi ta prilika, u slučaju težeg neuspeha na tim izborima, mogla da znači kraj kancelarske karijere Angele Merkel. Prenosimo komentar Jaspera fon Altenbokuma u Frankfurter algemajne cajtungu, inače listu po političkim stavovima najbližeg CDU.

„Ključna tačka u razmišljanjima o tome koliko dugo će Angela Merkel još vladati i velika koalicija se držati, je želja za vlašću Anagret Kramp-Karenbauer. Želi li ona pre izbora da se useli u kancelarije kancelara ili ne želi? Šta je za nju riskantnije: da čeka do saveznih patlamentarnih izbora ili da sad sve stavi na jednu kartu?

Kancelarka je već više puta rekla da je izabrana do 2021. Ona nema nijedan razlog da se toga ne drži. Protiv volje Angele Merkel neće Kramp-Karenbauer gurati svoju ambiciju –  ona bi time uvredila obožavatelje Angele Merkel i, to bi bila groteskna i nekontrolisana situacija, stavila se u zavisnost od  konstruktivnog glasanja o poverenju u Bundestagu.

Dakle, samo uz saglasnost Angele Merkel, to bi mogla da bude tema konvencije CDU, koja je sada sazvana za vreme posle evropskih izbora. Trenutak je povoljan. Na pokrajinskim izborima u Saksoniji, Tiringenu i Brandenburgu, Merkel svojoj partiji ne bi bila baš od velike koristi. Već sad pred evropske izbore, CDU i CSU vode predizbornu kampanju gotovo protiv Merkel-protiv gasovoda Severni tok 2, koji ona gura.

Za razliku od vremena posle evropskih izbora, prete Hrišćansko-demokratskoj uniji turbulentna vremena posle pokrajinskih izbora, tri meseca kasnije. Anagret Kramp-Karenbauer i CDU/CSU frakcija mogu verovatno biti sigurni u podršku liberala i zelenih u Bundestagu samo ako uz smenu na kancelarskoj funkciji bude povezana objava novih izbora. Tako bi pokrajinski izbori bili održani sa sasvim novim predznakom.

Ali ako Merkel i Kramp-Karenbauer odluče da dalje čekaju, pravi trenutak bi mogao da bude propušten“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com