FAZ: Mladi Englezi skrenuli nalevo

Na izborima u Velikoj Britaniji dogodio se, sa stanovišta ekonomije najmanje poželjan scenario: nema apsolutnog pobednika i nastaje politička nesigurnost..

Kako su Ekonomske Vesti već pisale, očekuje se da u takvom nepovoljnom slučaju britanska premijerka Tereza Mej podnese ostavku. Ona se još sa tako radikalnim preuzimanjem odgovornosti za kockarsko zakazivanje vanrednih parmentarnih izbora usteže. Laburista Džeremi Korbin objavio je ambiciju da njegova stranka formira manjinsku vladu.

Konzervativni nemački Frankfurter alemajne cajtung smatra da su mladim Britancima dojadili oštra štednja i ekonomski liberalizam te su skrenuli nalevo ka Džeremiju Korbinu:

„Izborni rezultat je ustanak protiv društvenog statusa kvo. Snažan rast Laburstičke partije pokazuje da je mnogim Britancima, posle sedam godina kursa državne štednje i četiri decenije ekonomskog liberalizma, dosta. Šef Laburista Korbin obećava gradjanima povratak velike, jake države: on je tokom predizborne kampanje najavio da će zemlju privredno i finansijsko-politički radikalno okrenuti nalevo – sa čime je očigledno imao uspeha pre svega kod mladih birača. Korbin želi više preraspodele i državnog intervencionizma u ekonomiji. Njegovi planovi, izmedju ostalog, predvidjaju podržavljenje Železnice i Pošte. Dobit preduzeća i dohoci onih koji najviše zaradjuju treba da budu mnogo jače oporezovani nego dosad. Sanaciju državnih finasija Korbin bi odložio na duži rok. Umesto toga on obećava veća dodatna ulaganja pre svega u obrazovanje i zdravstvo“.

Prema najnovijim podacima Konzervativna partije Tereze Mej dobila je 317 od mogućih 650 mesta u Donjem domu (dosad imala 330), dok su Laburisti dobili 267 a dosad su imali 220.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com