Folksvagen rešio problem: Masovna proizvodnja e-auta po popularnoj ceni

Najveći proizvodjač automobila na svetu, nemački Folksvagen najavio je danas u Drezdenu svoju ofanzivu „Electric for all“, odnosno serijsku proizvodnju električnih automobila po pristupačnim cenama.

U ofanzivu će biti uloženo šest milijardi evra, saopštila je firma.

U sledeće dve godine na tržištu će se pojaviti 150.000 ovih automobila, a u jednom roku od više godina, koji nije preciziran, 10 miliona e-vozila.

Folksvagen je kao vrhunsko tehnološko rešenje i ključ ove ofanzive prikazao novu tehnološku platformu (MEB) na kojoj će se bazirati masovna proizvodnja električnih automobila odnosno modularni komplet za izgradnju e-drajva.

Prezentovan je samo donji deo konstrukcije, bez karoserije i interijera, ali tačno onakav kakav će biti ugradjivan u automobile.

„Mi ćemo e-automobile učiniti popularnim i zainteresovati za njih što je moguće više ljudi. Modularna platforma je jedan od najvažnijih projekata u istoriji Folksvagena – tehnološki skok kao od bube do golfa“, rekao je Tomas Ulbrih, član Uprave nadležan za elektromobile, a citira se u saopštenju kompanije.

„Samo u prvom talasu, na ovoj će se platformi bazirati 10 miliona vozila koncerna. MEB je ekonomska i tehnološka kičma za ‘elektroauto za sve’“, dodao je Ulbrih.

Kompanija tvrdi da će platforma omogućiti da se baterija za 30 minuta napuni 80%.

„Zahvaljujući plitkoj bateriji ugradjenoj u podu, auto će super ležati na putu, a unutrašnjost će biti mnogo prostranija – mi ćemo postići jasan napredak u osećaju prostora“, oduševljavao se Ulrih.

Ovom ofanzivom Folksvagen demonstrira da još nije prvenstvo u auto-industriji ustupio Tesli.Medjutim, studija istraživačkog centra „Bloomberg New Energy Finance“,zaključuje da j u tehnici za baterije elektrimobila,Tesla još u prednosti koja će mu još godinama obezbedjivati uštede koje će jačati njegovu poziciju u odnosu na konkurenciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com