Folksvagen: Skraćeno radno vreme za 11.000 zaposlenih

Uprava Folksvagena je danas potvrdila da će pored ranije dogovorenog ukidanja 14.000 radnih mesta u svim sektorima do 2020. godine, u narednih pet godina ukinuti još izmedju pet i sedam hiljada radnih mesta u administraciji i time povećati dobit za 5,9 milijardi evra godišnje.

Taj će proces biti obavljen isključivo nepopunjavanjem radnih mesta posle penzionisanja, saopšteno je danas u Volfsburgu. Pošto, upozorio je predsednik Saveta zaposlenih Bernd Osterloh, prema ranijem sporazumu postoji zabrana otpuštanja do 2025. godine.

Ukidanje dodatnih radnih mesta predvidjeno je u preduzećima osnovne marke Folksvagen, zbog transformacije fabrika u Emdenu i Hanoveru u čiste proizvodjače električnih automobila, izveštavaju nemački mediji.

Redukcija će se ograničiti na radna mesta van proizvodnje. Prema navodima nemačkih medija, u Upravi Folksvagena uključujući tu i tehnički razvoj zaposleno je 54.000 ljudi. Operativni direktor Folksvagena Ralf Brandšteter je ocenio da bi u upravi ukupni troškovi i personal mogli da budu smanjeni za 15%.

U predpenzioni period ulazi brojna generacija rodjenih s početka i sredine 60-tih godina. Zaposlenima u Upravi tih godišta firma će odobravati predpenzioni rad sa skraćenim vremenom.

Protiv ovog predloga je protestovao Bernd Osterloh. On isto pravo – na skraćeno radno vreme – traži i za zaposlene u proizvodnji jer, upozorio je Osterloh, mnogi od njih to očekuju posle napornog radnog veka, a i nije dozvoljeno praviti dve klase zaposlenih.

Prema sporazumu uprave s Savetom preduzeća i sindikatom, predpenziono skraćeno radno vreme odobrava se samo ako su zadovoljena dva uslova: da nema posla i da zaposleni sam podnese zahtev.

U Nemačkoj se pravo na punu penziju stiče sa 67 godina. Iznimno, pravo na punu penziju i pre navršenih 67 godina imaju zaposleni sa 43 godine radnog staža. Pošto taj uslov uglavnom zadovoljava kvalifikovana radna snaga u proizvodnji, čija je nestašica sve veća, ovo zakonsko rešenje su kritikovali poslodavci, ekonomisti, i kapitalu bliski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com