Francuska od 2018. meri koncentraciju pesticida u vazduhu

Od 2018. godine u Francuskoj se uvodi obavezno merenje koncentracije pesticida u vazduhu i izloženosti ljudi njihovom utucaju na celoj njenoj teritoriji.

Sporazum o tome potpisale su danas dve francuske asocijacije zadužene za nadzor nad kvalitetom vazduha: Federacija udruženja za monitoring kvaliteta vazduha (Atmo) i Nacionalna agencija za zdravstvenu sigurnost hrane, životne sredine i rada (Anses).

Merenju koncentracije pesticida u vazduhu namenjen je budžet od milion evra. Ove dve asocijacije procenjuju da će najveći deo ovog budžeta otići na glifosat, jer taj pesticid zbog svoje velike isparljivosti zahteva skupe aparate i isto tako skupe metode analize.

Podaci o prisustvu pesticida u vazduhu blizini agrarnih zona i u gradovima prikupljaće se godinu dana i trebalo bi da posluže donošenju propisa o maksimalno dozvoljenim količinama.

Dosad se pažnja obraćala uglavnom na prisustvo pesticida u hrani i zemljištu, ali stručnjaci procenjuju da bi prisustvo u vazduhu moglo odlučujuće da utiče na ukupno prisustvo pesticida u čovekovom okruženju.

U Francuskoj je zasad regulisana maksimalno dozvoljena količina u vazduhu za samo četiri zagadjivača, medju njima nisu pesticidi, podseća list Mond.

Računovodstveni sud Francuske (neka vrste državne revizije) preporučio je januara 2016. godine francuskoj vladi da uvede obavezno praćenje koncentracije u vazduhu najštetnijih pesticida.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com