Francuska najmanje do 2. juna neće otvoriti svoje čuvene restorane

U Francuskoj je danas počela prva faza vraćanja života u normalu, koja se neće odnositi na francusku prekomorsku teritoriju Majote, a u ograničenoj meri će se odnositi na regione: Il de Frans, OtFrans, Grandest i Burgonj-Franš-Kompt.

Za razliku od većine evropskih država, medju kojima je i Srbija, a koje su ovih dana požurile da opet otvore svoje restorane i kafee, čuvena francuska gastronomija ostaće kompletno zatvorena najmanje do 2. juna, objavio je francuski premijer Eduard Filip.

Negde su profesionalni fudbaleri počeli opet da treniraju, a ponegde, kao u Nemačkoj (16. maj) ili Hrvatskoj (30. maj), fudbalsko prvenstvo će biti nastavljeno bez publike. Ne i u Francuskoj. Sportske manifestacije biće zabranjene do septembra.

Zatvoreni ostaju veliki muzeji, kao Luvr, francuske plaže i bazeni, pozorišta.

Poseta domovima za stare ostaje zabranjena.

Matične službe će nastaviti da preporučuju odlaganje venčanja, ukoliko nije hitno, rekao je francuski premijer Eduard Filip kako ga citira list Mond.

Danas 11. maja otvaraju se u Francuskoj sve trgovine, uključujući i tržne centre površine veće od 40.000 m2, ali uz poštovanje ograničenog broja kupaca. Trgovine mogu da ne prime osobu bez maske.

Otvaraju se pijace, ako lokalni prefekt ne odluči drugačije.

Otvaraju se mali muzeji, biblioteke, medijateke.

Otvaraju se groblja, na sahranama je dozvoljeno najviše 20 ljudi.

A od danas 11. maja određene kategorije roditelja mogu svoju decu ostavljati u jaslice, gde će grupe biti do desetoro dece. Za osoblje maske obavezne.

Otvorene će od danas biti i osnovne škole, ali u skladu s odlukom lokalnih vlasti, a odlazak dece u školu ostavlja se na odluku roditeljima. U razredu najviše 15 učenika. Maske za nastavnike i osoblje obavezne.

Javni prevoz ostaje ograničen, svako drugo mesto mora biti prazno, maska obavezna pod pretnjom kazne od 135 evra. U Il de Frans javni prevoz samo za zaposlene i one s opravdanim razlogom, inače kazna 135 evra.

Putovanja na udaljenost veću od 100 kilometara (vazdušnom linijom) od stalnog prebivališta dozvoljena samo uz propusnice, inače kazna 135 evra.

Dozvoljena privatna okupljanja do 10 osoba.

Individualni sport dozvoljen na udaljenosti od 1 km od mesta stanovanja.

Posebne dozvole ili kontrole za starije osobe od danas više ne postoje, ali se savetuje opreznost pri posetama, izlascima i socijalnim kontaktima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com