Francuska ne izručuje svoje državljane: Liban oduzeo pasoš bivšem šefu Renoa

Postupajući po „crvenoj poternici“ Interpola, izdatoj na zahtev Japana, tužilaštvo u Libanu je zabranilo bivšem šefu kompanije Renault – Nissan Karlosu Gonu da napušta teritoriju te zemlje, izvestila je televizija France 24.

Gon se u Libanu našao posle spektakularnog bekstva iz kućnog pritvora, koji su mu odredile pravosudne vlasti u Tokiju, gde se protiv njega vodi sudski postupak zbog navodnih finansijskih malverzacije, koje je on pobijao tokom višečasovne konferencije za štampu u Bejrutu. Na kojoj je optužio japansko tužilaštvo za nefer tretman i komplot s rukovodstvom kompanije Nissan.

Na toj konferenciji je novinarima odgovarao na pitanja na jezicima na kojima su ih postavljali budući ne samo da je poliglota nego i vlasnik tri državljanstva: libanskog, brazilskog i francuskog.

Tim povodom je francuska državna sekretarka za ekonomiju Anjes Panije – Rinaše izjavila da Francuska „nikada ne izručuje svoje državljane“, pa ako bi Karlos Gon dospeo u Francusku, on ne bi bio izručen Japanu.

Ona je rekla da to ne znači da gospodin Gon ne treba da odgovara za dela, koja mu se u Japanu stavljaju na taret – recimo troškove svoje svadbe održane u salama Versaja prebacio je na teret Nissan-a, ali francusko pravo štiti francuske državljane od izručenja, a budući da je zakon isti za sve, važi i za francuskog državljanina Karlosa Gona.

Gonu su vlasti Libana, zabranile da napusti teritoriju te zemlje, ali to još ne znači da on neće naći način da se domogne Francuske, ukoliko njegov pravni tim oceni da mu francuski zakon pruža bolju zaštitu od libanskog. O načinu koji je pronašao da umakne iz Japana, na konferenciji za štampu nije hteo da kaže ni reči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com