Francuska vlada predstavila penzijsku reformu : U penziju sa 64 godine, od 2030

Francuska vlada je danas, sledeći predizbirno obećanje francuskog predsednika Emanuela Makrona, hrabro predstavila predlog za reformu penzijskog sistema, osam ključnih francuskih sindikata za 19.januar su najavili početak dugoročne mobilizacije za borbu protiv rešenja koja predvidja ta reforma.

Ključna tačka razdora je predlog da se starosna granica za odlazak u punu penziju pomeri sa sadašnjih 62 godine na 64 godine, postepenim pomeranjem za po tri meseca do 2030.godine.

Za punu penziju, od 2027.godine biće potrebno 43 godine staža osiguranja.

Oni koji su rano počeli da rade moći će i dalje u penziju sa 58 i 62 godine
Za dve godine biće podignuta starosna granica za odlazak u penzuju i za vatrogasce, policajce, medicinske sestre sa sadašnjih 52 i 57 godina na 54 i 59.Ova kategorija će i dalje za odlazak u penziju sa 54 i 59 godina morati da ima 17 i 27 godina staža osiguranja.

Minimalna penzija biće 1200 evra za sve kategorije penzionera.

Francuski predsednik Makron i premijerka Elizabet Born objašnjavaju da je cilj ovih promena konsolidacija francuskog penzijskog sistema jer će on biti u opasnosti ako se nastavi sa finansiranjem na kredit.

I slika koja postaje klasika : sada zaposleni finansiraju penzije sadašnjih penzionera, a pošto se duže živi, broj radno aktivnih stanovnika sve je manji u odnosu na broj penzionera.

Osam ključnih francuskih sundikata te argumente ne prihvataju, a generalni sekretar najvećeg CFDT Loran Berže tvrdi da „ništa ne opravdava tako brutalnu reformu“.

„Ova reforma će iz sve snage pogoditi ukupno radništvo, a posebno one koji su rano počeli da rade, najnesigurnije, čije očekivano trajanje života je niže od ostatka populacije i one kod kojih težina posla koji obavljaju nije prepoznata“, naveli su francuski sindikati u zajedničkom saopštenju.

List Mond objavio je podatke o očekivanom trajanju života za različite socijalne kategorije za period 2009 – 2013, odnosno koliko je još godina života ostalo nekom ko ima 35 godina:

ako je neaktivan a nije u penziji 33,1 godina za muškarce, 47,6 godina za žene, ako je radnik 42,6/49,8 godina, ako je službenik 44,9/51,1 godina, ako je poljoprivrednik 46,2 /51,1 godina, ako je umetnik, trgovac, šef firme 46/51,4 godina, ako je srednja stručna sprema 46,7 / 51,8 godina i ako je funkcioner 49 godina za muškarce i 53 za žene.

Kako je preneo Mond, francuska premijerka Eluzabet Born nada se da će sindikati još jednom proučiti predlog reforme i prihvatitu njenu neophodnost.

Ali sindikati nisu problem.Izgledno je da reforma ima problema i sa glasanjem u parlamentu, ne samo kod opozicije koja je ne podržava. U tom slučaju bi vlada morala da se posluži članom 49.3 i preuzme na sebe odgovornost, bez parlamentarnog glasanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com