Francuska vlada usvaja Zakon o radu – silom!

Francuski premijer Manuel Vals se odlučio da upotrebi ustavnu prečicu za izglasavanje novog Zakona o radu, odnosno da ga nametne silom.

Vals

Francuski Ustav u članu 49, stav 3 daje vladi mogućnost da „preuzme odgovornost“ za neki zakonski tekst i usvoji ga bez glasanja u parlamentu.

Ovim se kontroverznim članom, čije je ukidanje sam Vals tražio dok se nije domogao vlasti, vlada može koristiti samo jednom tokom jednog parlamentarnog zasedanja.

Dok je bio samo sekretar Socijalističke partije Francuske, sadašnji francuski predsednik Fransoa Oland je tvrdio da je „49.3 brutalan. 49.3 je negacija demokratije“, piše list Mond.

U roku od 24 časova najmanje 10 odsto poslanika – ili njih 58 – može podneti zahtev za stopiranje primene člana 49 stav 3. Taj zahtev je prihvaćen ako za to glasa većina poslanika ili njih 289.

Ali u slučaju izglasavanja veta na upotrebu člana 49 stav 3 pada vlada, a zakon je odbačen.

Od 1958. godine, izračunao je Mond, 49.3 je upotrebljen 85 puta, najviše za trogodišnjeg (1988-91) mandata premijera Mišela Rokara. Nijednom nije stavljen veto na upotrebu tog člana pri donošenju zakona.

Podrška Olandu pala je na rekordno niskih 12 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com