Francuska vladajuća većina gubi kompas

Pema računici francuske policije u protestima protiv novog Zakona o radu četvrtak je učestvovalo 153.000 ljudi, a prema računici sindikata njih 300.000.

Francuska

U sukobima do kojih je tokom tih protesta došlo izmedju demonstranata i policije povredjeno je 13 policajaca i žandarma i jedan demonstrant, a 77 učesnika demonstracija je privedeno, saopštila je policija.

Oko člana 2 Zakona o radu, koji je ključna jabuka razdora izmedju francuske vlade i sindikata, došlo je do raskoraka i medju najvidjenijim funkcionerima vladajuće Socijalističke partije Francuske. Dok se premijer Manuel Vals i ministarka za rad Mirijam El Komri kunu da je u tom članu sadržana sva filozofija novog zakona te je nedodirljiv, ministar finanija Mišel Sapen i šef poslaničkog kluba socijalista u francuskom parlamentu Bruno le Ru smatraju da je još jedno razmatranje tog člana moguće.

Filip Martinez, generalni sekretar CGT, ključnog francuskog sindikata, smatra da francuski predsednik Franso Oland više nema većinu za izmene radnog zakonodavstva.

„Koji je danas stav vlade? Onaj Manuela Valsa, onaj Mišela Sapena ili onaj Bruna le Rua? U konfuziji smo kome da se obratimo”, kaže Martinez.

 

I ozbiljni francuski komentatori se pitaju da li vlada zna koji je izlaz iz nastale situacije i nereda u koji je zapala zemlja neposredno pred održavanje Evropskog prvenstva u fudbalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com