Frankfurt: Raspuštena specijalna policijska jedinica zbog širenja sadržaja koji podstiču mržnju i naci-simbola

Ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Hesen Peter Bojt (CDU) ocenio je da „neprihvatljivo pogrešno ponašanje“ većeg broja saradnika čini raspuštanje specijalne policijske jedinice u Frankfurtu „neizbežnim“.

Kako je izvestio ARD, državno tužilaštvo u Frankfurtu otvorilo je u sredu istragu protiv jednog bivšeg i 19 aktivnih policijskih službenika. Njih 17 su izmedju sebe, putem Interneta, delili sadržaje koji podstiču mržnju odnosno nacističke simbole, a trojica ostalih su pretpostavljeni, koji su o svemu tome bili u znanju, a nisu ništa preduzeli.

Četovanje policijskih službenika potiče uglavnom iz 2016. i 2017. godine, a poslednje s početka 2019. godine.

Ovo nije nije prvi naci-incident u policiji Hesena.

Sa grupom iz specijalne jedinice, broj policajaca u Hesenu protiv kojih se vodila ili će se voditi istraga zbog moguće desno-ekstremističke delatnosti penje se na 114, tvrdi Frankfurter algemajne cajtung.

U maju je, posle višegodišnje istrage frankfurtske policije, u Berlinu uhapšen mogući pošiljalac pretećih pisama s potpisom „NSU – 2.0“ i rasističkim i desno-ekstremističkim sadržajem koja su slata na adrese poznatih ličnosti u Hesenu, uglavnom na adrese žena.

Do raspuštanja specijalne policijske jedinice u Frankfurtu, verovalo se da je pošiljalac pretećih pisama do ličnih podataka njihovih primalaca dolazio u policiji, koristeći se trikom, ali sada je verzija o policajcima, koji su podatke davali u neznanju, postala u najmanju ruku klimava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com