Glas razumnog čoveka: Vučić grlom u Zagreb

Hrvatski političar Josip Klisović (SDP) uložio je malo razuma u opštu licitaciju temama za predstojeći susret izmedju hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se odigrati u Zagrebu.

„Ovaj susret nema ni agendu, nego se agenda pravi preko medija. Ovo je nepripremljen susret, što je garancija za njegov neuspeh“, rekao je Klisović za HRT.

Usred reakcija na izložbu o logoru Jasenovac, koja je priredjena u Njujorku, hrvatska predsednica je iznenadila i sopstvenu vladu iznenadnim pozivom Vučiću da poseti Zagreb. Koji je iz Beograda isto tako promptno prihvaćen.

Otad se obe strane, što političari, što novinari i analitičari, utrkuju kandidujući svako svoju omiljenu temu da bude rešena tokom tog susreta.

Za neke od tih tema predsednici dve države prosto nisu nadležni.

Ranije je bilo uobičajeno da pred posete zvaničnika inostranstvu radni papir usvaja vlada, budući da je nadležna za vidjenje spoljne politike. Ništa slično nismo čuli.

Hrvatski ministar odbrane Lovro Krstičević tražio je da se Vučić prvo izvini za agresiju Srbije na Hrvatsku.

Zatim je Vučić kandidovao predlog o moratorijumu na sporne teme iz prošlosti.

Pa se hrvatski premijer Andrej Plenković obsetio na obavezu razgovora o ratnoj šteti „koju su prihvatile obe zemlje“ Sporazumom o normalizaciji iz 1996. godine, kad je on (kao i hrvatska predsednica) bio mlad diplomata.

S hrvatske strane kao konstanta je ponovljeno pitanje nestalih, a sa strane Srbije pitanje imovine…

Indirektno je temu za razgovor kandidovala i Evropska unija stavljajući zapadnom Balkanu u izglede članstvo, ali ne sa nerešenim graničnim pitanjima. Au…

Vučiću ovo ne bi bila prva ishitrena, nepripremljena poseta regionu. Iz susreta s Grabar-Kitarović na mostu kod Dalja i katastrofe u Srebrenici nije ništa naučio. Barem toliko da ni tamo ni tamo ni u Zagreb ne putuje privatno nego u ime Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com