Godina počela padom prodaje automobila

Efekti koronavirusa u ekonomiji nisu se u januaru ispoljili u punom obimu, a svetska tržišta automobila sva su odreda imala u tom mesecu pad prodaje automobila u odnosu na januar 2019. godine.

Najveći pad prodaje ličnih automobila u januaru je bio u Kini (čitavih 20,2 odsto), a najmanji u SAD (-0,2%). Ali u ovu su cifru uračunati i lični automobili i laki kamioni, a u stvari je pad kod ličnih automobila za oko jednu četvrtinu, a rast kod lakih kamiona za 9%.

Prema podacima Udruženja nemačke auto-industrije u Kini je u januaru prodato 1.614.000 ličnih automobila, a u SAD 1.130.400 automobila.

Na tržištu Evropske unije (sa Velikom Britanijom) i EFTA u januaru je prodato 1.135.100 ličnih automobila ili za 7,4 odsto manje nego u januaru 2019. Od većih evropskih tržišta pad prodaja automobila bio je najviši u Francuskoj (13%).

U Japanu su pre svega zbog povećanja poreza na dodatu vrednost sa 8 na 10%, prodaje ličnih automobila padale četiri meseca zaredom zaključno s januarom u kome je pad iznosio 12%.

Pad je zabeležen i u Brazilu (-3,4%) i Indiji (6,2%), gde prodaje padaju treći mesec zaredom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com