Gori Pariz: Studenti, lekari, advokati ustali protiv penzijske reforme

Stotine hiljada Francuza svih profesija ujedinilo je danas protivljenje reformi penzijskog sistema čije detalje bi 12. decembra trebalo da predstavi francuski premijer Eduard Filip.

Širom Francuske studenti, lekari, mašinovodje, advokati…izašli su na ulice, a slike sa lica mesta prikazuju zapaljene automobile, kontejnere, zatvorene trgovine i kulturne znamenitosti.

Saobraćaj je u kolapsu, metro, autobusi i tramvaji u Parizu ne rade ili rade u sasvim ograničenom obimu. Stotine avionskih letova je otkazano.

Samo u Parizu danas je na ulice izašlo 6.000 policajaca, izvestio je Mond. Oni su se naročito opremili za susret sa takozvanim „crnim prslucima“ i drugim radikalnim elementima.

Policija, javljaju izveštači sa lica mesta, nije štedela na suzavcu i gumenim mecima. Džaba, organizatori – oglasio se sindikalni lider Filip Martinez – ističu da će protesti trajati dok najavljena, kako kažu, neoliberalna reforma ne bude povučena. Sve do 12. decembra.

Sindikati, koji su organizator ovih protesta, pozvali su i „žute prsluke“ da im se pridruže. Medijske zvezde tog pokreta, aktivno su pozivale Francuza da danas nikako ne izostanu, nego da današnji dan „učine novim trenutkom u istoriji naše zemlje“.

Francuski komentatori ocenjuju da je današnji dan, dan istine za francuskog predsednika Emanuela Makrona: on brani svoju reputaciju reformatora. Jer, penzijsku je reformu označio za najvažniji projekat svog predsedničkog mandata.

Reformom, čiji detalji još nisu poznati, trebalo bi da bude uveden „jedinstven penzijski sistem“ umesto sadašnja 42 režima penzionisanja. Ukidanje preti privilegovanom režimu penzionisanja zaposlenih u javnim službama.

Francuzi u starosnu penziju idu sa navršene 62 godine života.

Ukoliko se ništa ne promeni, tvrdi francuska vlada, deficit u penzijskom fondu do 2025. godine će iznositi izmedju 7,9 i 17,2 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com