Grabar-Kitarović: Pozdrav „za dom spremni“ kompromitovan i neprihvatljiv

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je na drugoj konferenciji za štampu za svog mandatabrekla da je pogrešila u vezi s pozdravom „za dom spremni“.

Ona je rekla da je tvrdila da se radi o „povjesnom hrvatskom pozdravu“ jer joj je tako rekao jedan njen savetnik.

„Taj pozdrav je komprimitiran i neprihvatljiv“, rekla je Grabar-Kitarović.

Na ovu izjavu Kitarovićeve reagovao je njen bivši savetnik Mate Radeljić pozvavši je da preuzme odgovornost za svoje postupke umesto što se poziva na savetnike.

Kabinet Kitarovićeve oštro je demantovao tvrdnju Radeljića da mu je, posle jednog sastanka s Aleksandrom Vučićem, Kitarović rekla da je Vučić zamolio da više ne upotrebljava izraze „velikosrpska agresija“ i „genocid u Srebrenici“.

Kitarović su novinari podsetili da je na početku mandata rekla da će Hrvatska biti medju najrazvijenijim državama Evropske unije, a da se otad nije ništa promenilo.

„Nisam rekla kad. Ali imamo apsolutno sve potencijale i ne vidim zašto ne bi bilo tako“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je povodom osude hrvatskog branitelja Zorana Ercega, zato što je vikao da je Franjo Tudjman ratni zločinac, rekla da dozvoljava da se mišljenje nekih ljudi razlikuje od njenog, da oni treba da imaju slobodu i pravo da svoje mišljenje iznesu i da za to ne treba da budu sankcionisani.

Kolinda Grabar-Kitarović je ušla u četvrtu godinu svog mandata za vreme koga je saradjivala sa tri hrvatska premijera.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da Hrvatska demokratska zajednica čeka da čuje „njenu čvrstu odluku” o tome da li će se kandidovati za još jedan predsednički mandat.

„I ja verujem da će je HDZ podržati“, rekao je Plenković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com