Gradnja Beogradskog metroa počinje za godinu i po

U Vladi Srbije je u utorak potpisan ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje Beogradskog metroa.

Ugovor su potpisali u ime Grada Beograda gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, u ime JKP „Beogradski metro i voz” direktor Stanko Kantar i u ime francuske kompanije Ežis njen direktor Oliver Bovart.

Ovim ugovorom se, rekla je ministarka gradjevinarstva, infrastrukture  i saobraćaja Zorana Mihajlović, realizuje donacija francuske vlade i započinje najveća infrastrukturna investicija u ovom delu Evrope, vredna 6 milijardi evra.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije biće završena za godinu i po dana kada će početi gradnja tri linije metroa duge 60 kilometara sa 60 stanica, rekla je Mihajlovićeva.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da će grad Beograd izmedju septembra i oktobra ove godine usvojiti plan generalne regulacije šinskih sistema, a zatim plan detaljne regulacije Makiškog polja, kako bi do kraja naredne godine krenula izgradnja metroa.

“Beogradski metro će na prve dve linije imati 43 stanice i svaku od tih stanica projektovaće posebne grupe domaćih arhitekata jer želimo da pružimo šansu našim arhitektima i tako im pomognemo da ostave trajni pečat u svom gradu, a ujedno i da steknu iskustvo”, rekao je Vesić.

 

(Stanica Moskovskog metroa)

Zamenik gradonačelnika Beograda je rekao da je svaka nova vlast Beograđanima obećavala metro i da ga oni tako dugo čekaju da već misle da je naučna fantastika, ali sada će se desiti, rekao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com