Gradonačelniče, opet ste pogrešili

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, izjavio je da je Beograd postao jedinstven u Evropi po tome što od danas ima liniju isključivo električnih autobusa.

Međutim…

električni autobus, Beč

Kao što je pogrešio kada je rekao da „u Kaliforniji, kada padne sneg, 20 mrtvih imate“, tako je pogrešio i u ovom slučaju. Doduše bez žrtava.

Nakon kraće istrage, portal Ekonomske Vesti saznao je da u Beču već postoje dve linije na kojima saobraćaju isključivo električni autobusi. I to od leta 2013. godine, kako se pohvalio proizvođač tih autobusa, Simens. Gradonačelniku možemo priznati samo činjenicu da je u ovom slučaju reč o malim, takozvanim mikro-autobusima.

Korisnici društvene mreže Tviter u komentarima na vest na profilu portala Ekonomske Vesti skrenuli su pažnju da i, primera radi, Geteborg ima liniju gradskog prevoza na kojoj saobraćaju isključivo električni autobusi, ali to nije u potpunosti istina. Na liniji 55, koja se proteže od Lindholmena do Johaneberga, koriste se tri u potpunosti električna autobusa, ali i sedam električnih hibrida.

Slična situacija je i u Parizu. Tamo je početkom jula najavljena prva potpuno „električna linija“ u Evropi. Međutim, na toj liniji (341 – od Železničke stanice Šarl de Gol do kombinovane stanie Port de Klinjakura) i dalje se koriste i autobusi na gorivo, dok je potpuna elektrifikacija te linije u planu do kraja ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com