Gradonačelnici, Zagreb: Tomislav Tomašević

Ovako: na lokalnim izborima u Hrvatskoj počela je velika smena generacija u politici.

Iako su obe velike političke stranke s velikim treskom izgubile bitku za iznenadno upražnjeno mesto gradonačelnika Zagreba, imale su na drugim lokalnim nivoima i neke dobitke.

Tako da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) definitivno potvrdila svoje mesto na političkom desnom centru i odbranila se od napada s desnije desnice, a sudbina Socijaldemokratske partije (SDP) zavisi od toga da li će novoizabrani gradonačelnik Zagreba politikolog Tomislav Tomašević (rodjen 1982) od NVO-ekoaktiviste izrasti u političara-praktičara, a blok na koji se oslanja iz zagrebačke, dakle lokalne, u hrvatsku političku snagu.

Hrvatska je već imala iskustva s aktivistima sličnog tipa, koje je počelo regionalnim oduševljenjem za Ivana Vilibora Sinčića i Živi zid, ali zanimljivo  nikome nije palo na pamet da Tomaševića sa Sinčićem poredi.

Tomašević je ozbiljnija pojava i rizik da se njegov poduhvat okonča sukobom supruga zanemariv je, iako je on, od najavljivanih „temeljnih reformi“ života u Zagrebu, konkretizovao samo „temeljnu analizu svih štetnih ugovora“ koje je sklopio njegov prethodnik, otpuštanje svih koji su se u gradskoj upravi i preduzećima zaposlili preko veze, a od gradskih sekretara zatražio da vrate mandate, iako na to po zakonu nema pravo, ali u zagrebačkoj skupštini ima komotnu većinu da njihova mesta prosto ukine.

Nevladina organizacija koja se zbunjujuće zove Institut za političku ekologiju i gde je Tomašević poslednji put bio zaposlen pre nego što je 2020. godine postao poslanik političke platforme „Možemo“ u Hrvatskom saboru, finansijski i akcijski je vezana za Hajnrih Bel Fondaciju nemačke političke stranke Savez 90/Zeleni, a ima i podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine Nemačke. Osnovni posao Hajrih Bel Fondacije je političko obrazovanje.

Izgledi da nemački Zeleni kreiraju nemačku vladu, posle izbora 26. septembra 2021. godine, trenutno se čine viiiisoki. Nemačke socijaldemokrate bi tu, u najboljem slučaju, mogle da računaju na ulogu mladjeg partnera.

Ukoliko se taj scenario u Nemačkoj prvi put u istoriji ostvari, levo-zeleni projekat Tomašević prosto ne može da omane.

Za ulogu madjeg partnera hrvatske socijaldemokrate su se u Zagrebu već prijavile.

Računa se da će zelena transformacija energetike i sveta biti jedan od najvećih poslova u istoriji, pitanje je samo gde će se sledeći Tomašević u našem regionu pojaviti.

Zagreb, inače, neće dobiti svoj Zagreb na Savi. Taj projekat je gotov, živeli sport i rekreacija na Savi, rekao je novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com