Grci se nadaju: Šta Putin donosi u Atinu

Trgovinski i energetski sporazumi biće u akten-tašni Vladimira Putina kad danas stigne u Atinu, nadaju se grčki mediji.

Rusija i Grčka

Ipak, primećuje konzervativni Ekatimerini, takvih sporazuma bilo je koliko ti duša ište u poslednjih nekoliko godina – pa ništa.

Zašto se onda Grci ponovo nadaju? Zbog Kine, smatra profesor geopolitike na Nacionalnom univerzitetu u Atini, Joanis Mazis.

„Rusija mora da se takmiči sa Kinom koja je već u procesu sklapanja ‘biserne ogrlice’ luka od Evrope do Južnog kineskog mora“, rekao je Mazis gostujući na TV Skai.

Solunska luka će zato biti mesto okršaja Rusije i Kine, koja je već ušla u Pirejsku luku.

Rusima je interesantan i komplikovani grčki železnički sistem. O učešću Rusije u privatizaciji grčkih železničkih kompanija već je bilo reči, a Putin je to interesovanje potvrdio u kolumni koju je napisao za Ekatimerini.

Grčki provladin dnevni list Avgi tvrdi i da će Putin u Atinu doneti sporazum o saradnji u oblasti naftne industrije, između Rosnjefta i Helenik petroleuma, kao i da će već sledećeg meseca biti osnovano nekoliko zajedničkih poljoprivrednih kompanija.

No, za sada se sa sigurnošću jedino može reći da će ruski predsednik u Atini sa sagovornicima pričati o novom ruskog gasovodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com