Greenpeace: TTIP je veliki transfer moći sa naroda na veliki biznis

Jedna od glavnih rezervni prema pregovorima EU i SAD o Sporazumu o partnerstvu u trgovini i investicijama (TTIP) potiče od njihove netransparentnosti.

grin

Taj opasan problem razrešio je Greenpeace Holandija dočepavši se i objavivši 248 stranica zapisnika sa tih pregovora.

Iz tih se zapisnika, objavljenih na sajtu te orranizacije, lepo vidi da je TTIP ogroman transfer moći od naroda ka velikom biznisu.

U tom smislu je gotovo nerešiv spor izmedju EU i SAD oko načina zaštite investitora koji kao optimalan nude jedna i druga strana. TTIP , naime, predvidja da strani investitor može tužiti državu domaćina ako smatra da je dnela zakon ili drugi propis kojim se ozbiljno umanjuje njegov profit. SAD insistiraju da se spor o tome vodi pred privatnom arnitražom koju će  činiti po jedan zastupnik jedne i druge strane i arbitar koga zajednički izaberu. EU insistira da se takvi sporovi vode pred neke vrste trgovinskim sudom dakle, pred javnom institucijom, na šta Amerikanci nikako ne pristaju. Protivnici TTIP  smatraju da bi ovakva zaštita investitora dovela države u takvu zavisnost od velikog biznisa da bez njegove saglasnosti  narodni predstavnici u zakonodavnoj vlasti ne bi smeli da vrši svoju funkciju u strahu od tužbi i velikih obeštećenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com