Hoće li BiH izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj?

Iako Hrvatska s Bosnom i Hercegovinom ima Ugovor o izručenju sasvim je neizvesno da li se taj Ugovor može primeniti na bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, koji se sklonio u Hercegovinu pre nego što mu je izrečena nepunomoćna kazna od 6,5 godina zatvora.

Hrvatska je danas raspisala poternicu za Mamićem, a najavila je i medjunarodnu poternicu.

U brojnim izjavama za medije, koji opsedaju njegovo sklonište u Medjugorju, Mamić tvrdi da je pre godinu dana podneo zahtev i u medjuvremenu dobio bosansko-hercegovačko državljanstvo, mada dokument o tome nije mogao da pokaže.

On je izjavio da se u Hrvatsku ne vraća i da radije bira najgori zatvor u BiH. Iz koje je uputio pretnje sudskom veću koje mu je presudu izreklo, pa se sad razmatra osnovanost još jedne tužbe protiv njega.

Prenosimo kako izglede za izručenje Mamića Hrvatskoj ocenjuje Ana Raić Knežević na portalu telegram.hr:

„Prema njemu (Ugovoru) državljane BiH mogu izručiti u slučaju pravosnažno izrečene presude ili pak odredjenog istražnog zatvora i to kad je u pitanju organizirani kriminal, korupcija ili pranje novca. Uz to, izručenje vlastitih državljana moguće je i za druga teška kaznena djela za koja je propisana kazna duža od 10 godina zatvora.

Iz ovog dijela ugovora proizilazi da Mamić zasad ne mora strahovati od mogućeg izručenja,!budući da nije osudjen ni za organizirani kriminal, niti za korupciju, niti za pranje novca. Izrečena mu je nepravomoćna presuda za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i za to je osudjen na 6,5 godina zatvora. To kazneno djelo ne spada niti pod jednu vrstu kriminala obuhvaćenu Ugovorom o izručenju što ga Hrvatska ima sklopljenog s BiH.

U tom kontekstu, Zdravko Mamić ima potencijalni problem s drugom optužnicom prema kojoj se sa suoptuženima tereti za zločinačko udruživanje s ciljem izvlačenja novca iz Dinama. No ta optužnica nije pravosnažna“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com