Hoće li biti sastanka Prištine i Beograda u Vašingtonu?

Lider vladajućeg Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da će premijer Kosova Avdulaj Hoti, posle konsultacija s partnerima, odlučiti da li će biti sastanka predstavnika Prištine i Beograda 27. juna u Vašingtonu, a u svetlu podizanja optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, koji je od putovanja u Vašington odustao.

“Premijer će sam da proceni. Imamo novu situaciju, a evaluaciju treba obaviti u konsultaciji s partnerima. Sutra ćemo imati sastanak sa predstavnicima Evropske komisije. Ne znam za Vašington, jer imamo sasvim nove okolnosti”, rekao je Mustafa a prenosi Kosovo online.

“Ono što mogu reći je da je za Demokratski savez Kosova rat OVK bio pravedan. Njeni borci su se borili da zaštite gradjane i Kosovo od organizovanog genocida i terora Srbije. Bilo šta vezano za definiciju terora, kriminala treba da bude usmereno na Srbiju. Mi u potpunosti podržavamo Specijalni sud da radi nezavisno, ali moramo ga uzeti u obzir”, rekao je Mustafa.

Tri dana pred sastanak u Vašingtonu, na kome je najavljeno učešće i predsednika Kosova Hašima Tačija, kancelarija specijalnog tužioca je objavila da je Specijalnom sudu Kosova podnela na potvrdu optužnicu u deset tačaka u kojoj su prvo optuženi za zločin protiv čovečnosti i ratne zločine Hašim Tači i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji.

Zapadni komentatori, koje je konsultovao Radio Slobodna Evropa, veruju da bi zbog ove nove okolnosti sastanak u Vašingtonu mogao da bude otkazan, a drugi opet ocenjuju da je specijalni tužilac požurio sa objavom još nepotvrdjene optužnice jer je naslutio da bi Tači u Vašingtonu mogao da istrguje amnestiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com