Hoće li Kina napraviti dar-mar na tržištu retkih metala

Cena jednog od najpoznatiji retkih metala – dysposium oxide 99,5% min EXW China – porasla je za poslednjih godinu dana, prema izveštajima www.asianmetal.com/RareEarth za celih 55,34%. Samo za poslednjih 60 dana taj je metal poskupeo za 25,49%, a za poslednjih 30 dana za 19,27%.

I pored svih spekulacija, poznavaoci tržišnih prilika ne veruju da će Kina uvesti zabranu na izvoz retkih metala. Ali da će im podići cenu, u to ne sumnja niko. I to bi mogla da učini povećanjem izvoznih carina, pozivajući se na ekološke razloge. Što ne bi bilo prvi put.

Na svetskom tržištu 80 do 90% retkih metala potiču iz Kine.

Kinesku proizvodnju retkih metala kontroliše Komunistička partija Kine, tvrdi Aleksandar Toporkov, čija se firma „TDM 96“ bavi prodajom kineskih retkih metala u Rusiji.

„Ona kontroliše to tržište i njime manipuliše”, tvrdi on.

„Sva proizvodnja Ilona Maska, i automobilska, i kosmička, u sebi sadrži ogromnu količinu jedinjenja retkih elemenata. Američka korporacija Molycorp, koja se takodje bavi eksploatacijom ovih metala, ne bi mogla da zadovolji ni sve potrebe Maska, a ostali koji rade u oblasti Hi-Tech da se o ne pominju”, tvrdi Toporkov za ruski list Vzgljad.

On očekuje da će cena prirodnih magneta (dysposium i njegova jedinjenja) u narednih nekoliko meseci porasti za dodatnih 50 do 100%.

Time će biti pogodjeni i američki partneri Japanci. Samo u automobilu Honda Prius, tvrdi on, nalazi se 7 kilograma retkih metala.

“Visokokvalitetni američki čipovi stvarno su najbolji na svetu, ali ne samo da se proizvode od retkih metala uvezenih iz Kine, nego im je Kina ubedljivo najveći kupac”, tvrdi profesor Kineskog narodnog univerziteta Jin Canrong.

„Ukupna vrednost svih čipova prodatih u svetu 2018. godine iznosila je 469 milijardi dolara, a od toga su oko 300 milijardi kineske kupovine”, rekao je on, a prenosi ruski list Vzgljad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com