Hoće li nemački dizelaši biti proterani u Srbiju

Hoće li završiti u Srbiju deo od 2,8 miliona vozila s dizel motorom niskog ekološkog standarda, kojima preti proterivanje iz nekih gradova u Nemačkoj?

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika automobila Miloš Petrović smatra da neće, jer su i polovni nemački automobili skupi.

Srpska asocijacija uvoznika vozila lobira za oštra ograničenja uvoza polovnih automobila po kriterijumu emisije CO2, inače će, smatra, u Srbiji završiti sav evropski otpad.

Savezni upravni sud Nemačke danas je presudio da je zabrana saobraćaja automobilima s dizel motorom prihvatljiva i postojećem pravu saglasna mera, koju nemački gradovi mogu primeniti u cilju uskladjivanja kvaliteta vazduha s propisanim evropskim standardima.

Automobili s dizel motorima smatraju se odgovornim za 60 odsto emisije azot-dioksida u Nemačkoj, kod nas se drumski saobraćaj smatra odgovornim za 20-25% te emisije.

Miloš Petrović za Ekonomske Vesti kaže da u Srbiji ima 1,7 miliona vozila, a ako se dodaju autobusi, kamioni, priključna vozila, radne mašine i motorcikli – dva miliona.

„Najveći deo su sa dizel agregatima“, kaže Petrović.

„Što se tiče putničkih vozila, prošle godine je uvezeno 158.000 polovnih vozila od toga skoro 100.000 sa dizel euro 3 motorom“, dodaje Petrović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com