Hoće li VW primiti 469.000 šamara ili će se nagoditi

Bez obzira na dosadašnju materijalnu štetu zbog manipulacija programima za merenje izduvnih gasova kod dizel motora, najveći evropski proizvodjač automobila Folksvagena i njegovi brendovi malo su izgubili na ugledu.

To bi sad moglo da se promeni.

U Kongresnoj sali Gradske kuće u Braunšvajgu, rodnom mestu Folksvagena, u ponedeljak je počeo mamutski proces u kome ni manje ni više nego 469.000 kupaca tuži Folksvagen.

Pojedinačno svaki od njih 469.000 ima pravo da pred sudijama Melani Šorman, Mihaelom Nefom i Mihaelom Šulteom iznesu svoju tužbu protiv prevarantske kompanije. Kako su njihovi advokati najavili, oni će argumentovano kako je njih, uglavnom male ljude, velika kompanija prevarila, te su u neznanju zagadjivali životnu sredinu, saznanje o čemu im je nanelo veliku duševnu bol.

Pravo da izloži svoju argumentaciju imaće, doduše, i kompanija. Kako je rekla njena advokatica, Folksvagen će tvrditi da njegovi kupci neometano voze kupljena kola i sada i da nisu pretrpeli nikakvu štetu. A očekuje se da kompanija lamentira iz tvrdnju da je i sama prevarena od svojih neodgovornih saradnika.

Ukoliko bi realizovan bio ovaj scenario, proces bi mogao da potraje više godina.

Ali advokati tužilaca, pa ni mediji u Braunšvajgu, ne veruju da će Folksvagen smeti da dozvoli ovako dugotrajući negativni marketing, pa se očekuje da požuri s nagodbom. Advokat Julijus Rajter, koji zastupa veći broj tužilaca, već je javno osumnjičio Folksvagen za spremnost da odugovlači proces, što njegove klijente nagoni da prihvate eventualnu pogodbu.

A Folksvagenu, ali i državi koja je zakazala s kontrolom, u pomoć je priskočila i nemačka ministarka pravosudja s predlogom o vansudskoj nagodbi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com