Hrvatska nedeljom: Trgovci bez dogovora, vlada ne odustaje

Trgovci u Udruženju trgovaca Hrvatske privredne komore nisu još došli do jedinstvenog odgovora na pitanje treba li ograničiti rad trgovina nedeljom i na koji način.

Ali, kako tvrdi Jutarnji list, hrvatska vlada je odlučna da svoj predlog o ograničenju rada trgovina nedeljom u maju pusti u parlamentarnu proceduru.

Nedavno je, izjašnjavajući se o tome, hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da promet u trgovinama ionako nedeljom pada za 50%.

Ako je suditi po hrvatskim ekonomistima koje je konsultovao Jutarnji list, ni tu saglasnosti oko rada nedeljom nema.

“Zabrana rada trgovina nedeljom postoji i u drugim turističkim zemljama. No, ako u turizmu prevladava privatni smještaj, kao što je kod nas slučaj, onda to može biti veliki problem jer su ti turisti jako okrenuti trgovinama. Svakako znatno više od onih u hotelima”, rekla je za Jutarnji Sandra Čolak, naučna savjetnica u Institutu za turizam.

Ekonomisti postavljaju pitanje ustavnosti odluke o ograničavanju, proriču pad prometa i zaposlenosti u trgovini, pad turističkog prometa, štetu po ekonomiju u celini.

Poznati hrvatski ekonomista Ljubo Jurčić na drugoj je strani.

“Kupnja ne ovisi o radnom vremenu nego o dohotku. U Hrvatskoj rad nedjeljom neće značajnije povećati prihod trgovaca a ima negativne posljedice u segmentu obitelji i razvoja društva”, kaže Jurčić i sklon je rešenju, koje je u stvari nemačko: da trgovine ne rade subotom popodne i nedeljom, a da četvrtkom rade do 22 sata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com