Hrvatska: Otvorite granicu radnoj snazi iz BiH

Vlada Hrvatske povećala je za ovu godinu kvotu za uvoz pojedinih kategorija radne snage, ali hrvatski poslodavci vape da se ta kvota ne samo poveća.

Suvlasnik firme „Mih“, trećeg po količini proizvodjača paškog sira, traži da se hrvatska granica sasvim otvori za radnu snagu iz Bosne i Hercegovine.

„Dok ne otvorimo granicu radnoj snazi iz susjedne BiH, mi dovoljno radne snage u Hrvatskoj nećemo imati“, kaže Milan Pernjak za „Slobodnu Dalmaciju.

„Tko je izgradio jadranske hotele, ceste i sve ostalo?Pa naši susjedi koji su radili u hrvatskim tvrtkama. Mi na našoj farmi imamo uvoznu radnu snagu, teškom borbom došli smo do dvoje ljudi“, kaže Pernjak i dodaje: „U ovih 15 godina zapošljavao sam ljude sa svih strana u Hrvatskoj, išao od sela do grada. Ljudi možda imaju želju, ali jednostavno ne znaju ovaj posao. Možda imaju volju, ali nisu fizički spremni. Možda zamišljaju da je to imati frulicu i šetati za ovcama, ti se sunčaš, gledaš more, galebove kako guču, a ovce sve same rade. Ne shvaća se da treba znati raditi sa stokom… dok ne otvorimo granice ljudima koji govore isti ili sličan jezik kao mi, blizu su svojih kuća, pa ih i time možemo privući, mi nećemo riješiti problem“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com