Hrvatska penzijska reforma pala

Hrvatski premijer Andrej Plenković je objavio da će odredba penzijskog zakona, kojom je starosna granica za odlazak u punu penziju podignuta na 67 godina biti ukinuta, kako je gradjanska inicijativa „67 je previše“ i tražila.

Plenković je pred TV kamerama objavio da će istovremeno biti izmenjen Zakon o radu Hrvatske i tom izmenom svima koji žele da rade do napunjenih 67 godina to biti i omogućeno.

Inicijativa „67 je previše“ sakupila je 750.000 potpisa za održavanje referenduma, na kome je gradjani trebalo da se izjasne da li su za odlazak u starosnu penziju tek sa 67 godina.

Krešimir Sever, čelnik jednog od tri hrvatska sindikata, koji su vodili inicijativu „67 je previše“, izjavio je da se sindikati neće ponašati slavodobitno i da će pažljivo razmotriti novonastalu situaciju i potrebu da se referendum ipak održi. On je za HRT rekao da je sindikatima drago što je vlada čula glas javnosti i da se nada da to nije iz političkih razloga.

Neraspoloženje hrvatske javnosti prema podizanju starosne granice za odlazak u penziju je ogromno, a Hrvatska je upravo pred predsedničkim izborima. Pa su se Vlada Hrvatske i vladajuća Hrvatska demokratska zajednica , poučeni političkim iskustvom s sličnom penzijskom reformom u drugim državama, povukli pred gnevom javnosti iako su za isto penzijsko rešenje dobili sve pohvale Evropske komisije i rejting agencija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com