Hrvatska: Plaćanje garancija za brodogradilišta bez uticaja na stabilnost finansija

Hrvatska će do kraja 2018. godine iz budžeta morati da plati najmanje 2,35 milijardi kuna preuzetih garancija za brodogradilišta u Puli i Rijeci, plus kamate i naknade.

„To će imati jednokratan, ponavljam jednokratan, efekat na budžet što neće uticati na stabilnost finansija”, izjavio je danas u Briselu hrvatski ministar finansija Zdravko Marić.

U pulskom brodogradilištu Uljanik prošle nedelje je promenjena uprava, a danas je Vlada Hrvatske razmatrala plan restrukturiranja, koji je sastavilo brodogradilište.

Račun brodogradilišta 3. maj u Rijeci danas je 76. dan u blokadi, a uz neisplaćenu platu za septembar, tu je i neisplaćena plata za oktobar.

Ministar Marić je ranije rekao da gradnja velikog broja brodova, za koje su date garancije, nije ni počela, a novac je potrošen.

Vlada Hrvatske je saopštila da će sve ugovore o gradnji brodova ispitati Državno tužilaštvo i „videće se kakve su zakonske posledice“.

Država će, pošto plati prispele garancije, podneti Finansijskoj agenciji naloge za naplatu potraživanja od Uljanik grupe, brodogradilišta Uljanik i brodogradilišta 3. maj, uključujući tu i zaplenu brodova na kojima nije upisano založno pravo.

Od 7,5 milijardi kuna garancija, koliko je ukupno od 2010. do 2018. godine dato ovim brodogradilištima, aktivno je 4,29 milijardi kuna (oko 500 miliona evra), navodi se u Izveštaju Ministarstva finansija Hrvatske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com