Hrvatska sučeljavanja: Srbija dobro prošla, kako je Amerika

Tokom TV duela hrvatskih predsedničkih kandidata održanog na HRT u četvrtak uveče Srbija je čisto dobro prošla kako su prošle SAD.

Dok je kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović uglavnom emitovala pomirljive diplomatske tonove na sve četiri strane sveta sa naglaskom na SAD, kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović se s prezirom ogradio od  „čaršijske politike“ Srbije, ali i od zaštite koju bi Hrvatskoj pružala Amerika i odlučno se opredelio za „najvećeg agenta mira u svetu“ – Evropu.

Milanović je definisao Srbiju kao konzervativnu državu, predsednika Srbije kao predstavnika čaršije, a beogradsku čaršiju kao krivca za aktuelne sukobe u Crnoj Gori oko crkvene imovine.

Stav o Srbiji odaslat s visina hrvatskog kulturnog Olimpa poznat je i o njemu je, kao i o slavnom srpskom oružju s druge strane, sve što treba rekao Krleža.

A i Milanović je sigurno obavešten da Srbija, pa čak i ona čaršijska, navija, mada ni sama tačno ne zna zašto, da baš on pobedi 5. januara, a to navijanje je Milanoviću u Hrvatskoj, koja nije konzervativna, najmanje potrebno. Daleko bilo.

Ali mnogo značajniji je Milanovićev odlučan otklon prema SAD kao velikom osloncu i savezniku Hrvatske i još odlučnije stavljanje celog političkog uloga na kartu EU, kojom Hrvatska upravo predsedava. Što je Grabar-Kitarović upravo smetnula s uma.  Ovim rezom Milanović je najviše iznenadio svoju protivnicu, ona je njime, naime, bila zatečena i definitivno destabilizovana. Toliko, da je pitanje ako je tako ranjiva na spoljnoj politici, koja joj je najjače mesto, kako li je s drugim temama.

Milanović je, naime, gotovo ljutito odbacio njenu tvrdnju da su SAD najveći saveznik Hrvatske u svetu i šta više podvukao da Hrvatska Americi možda i jeste, ali da Amerika Hrvatskoj najveći saveznik sigurno nije jer je Hrvatska uopšte i ne zanima (nije joj u fokusu).

Milanović se tu nije zaustavio nego je, ponavljajući svoj odlučan stav da hrvatski vojnici treba odmah da budu vraćeni iz besmislenog rata u Avganistanu, ustvrdio da tu Amerikanci i ne znaju šta će „povlače se, ne povlače se“. Sem toga, rekao je Milanović, on i Ivo Josipović su hrvatsku vojsku poslali u Avganistan samo da ne bi išla u Irak kako je „Bušova administracija sanjala“.

Zašto je Bušova administracija baš Hrvate sanjala u Iraku nije posebno objašnjeno.

Milanović se pohvalio kako su hrvatski vojnici izvučeni iz Sirije, a kad mu je Grabar-Kitarović uzvratila da su to morali da učine navrat- nanos jer je njegova vlada izvozila oružje Siriji preko Saudijske Arabije i Jordana, sve je postalo po Ameriku u studiju HRT-a još mnogo gore nego što je bilo još koji minut ranije, pa je Milanović Kolindi Grabar-Kitarović sasuo u lice da su hrvatski vojnici u Siriji bili pokretne mete a da je oružje izvoženo u režiji i aranžmanu SAD, pa je cinično dodao „naše najveće saveznice i vaše omiljene države“.

Kolinda Grabar-Kitarović nije ni pokušala da odbrani svoj stav o najvećem savezniku nego se, demonstrirajući ogromnu nesigurnost, brzo popravila izjavom da će o povlačenju iz Avganistana Hrvatska razgovarati sa svojim saveznicima, Nemačkom i ostalima.

E sad hrvatski birači, naročito oni neodlučni, ne mogu da kažu da nemaju izbora, imaju: Amerika ili Evropa?

Samo Milanoviću je lako da u Hrvatskoj bude Emanuel Makron, pošto je hrvatska  penzijska reforma oborena pretnjom referendumom dok je on bio u privatnom biznisu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com