Hrvatska vlada neće pasti ni zbog Pupovca ni zbog Divjak

Vlada Hrvatske danas je odlučila da učiteljima poveća osnovnu platu za 2% već od 1. septembra, a za još 4% od 1. januara 2020. godine, pošto je članica vladajuće koalicije Hrvatska narodna stranka (HNS) zapretila rušenjem vladine većine ističući povećanje plata prosvetarima kao svoj politički prioritet i optužujući premijera Andreja Plenkovića za „statičnost“.

Vlada nije prihvatila povećanje, na kome je insistirala nadležna ministarka Draženka Divjak, jer „neće menjati svoju odgovornu politiku“, ali se veruje da je Andrej Plenković kompromisom pregurao još jedan raskol u vladajućoj koaliciji.

Izbori za predsednika Hrvatske su na pragu, i udruženje hrvatskih veterana HVIDRA do petka uveče nije skidalo s dnevnog reda svoje nezadovoljstvo ne samo izjavama čelnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca nego i samim učešćem te stranke u hrvatskim vladama.

Medjutim, Andrej Plenković je ostao pri svojoj izjavi: DA manjinama 2016. godine, DA manjinama danas, DA manjinama sutra, rekao je on na konferenciji za štampu. Ali je dodao da se ne slaže s izjavama Pupovca o Hrvatskoj, zbog kojih je HVIDRA protiv Pupovca podnela i krivičnu prijavu.

Pupovac ostaje u vladajućoj koaliciji i u petak je rekao da je njegovo učešće u toj koaliciji toliko korisno koliko oni (HVIDRA) ne mogu ni da zamisle.

U petak popodne je, navodno, iznenada došlo do zaokreta: Iz HVIDRA su preko medija saopštili da oni nisu za produbljivanje tenzija u društvu i pozvali Pupovca da sedne s njima na razgovor u formatu četvoro s njihove, četvoro s njegove strane.

„Neka Pupovac argumentuje svoje teze, možda uspe da bas ubedi da nisko u pravu”, rekao je Josip Periša iz HVIDRA Novom listu.

On je čak izrazio spremnost da delegacija HVIDRA položi vence na mestima stradanja Srba, kao što su Jasenovca i Varivode, ali je i podvukao da od krivične prijave protiv Pupovca ne odustaju.

Iz SDSS-a su, kako prenose hrvatski mediji, odgovorili da su uvek za rešavanje problema razgovorom, ali da prvo žele da vide o kakvoj se ponudi tačno radi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com