Hrvatska vlada: Nećemo ukinuti Dan antifašističke borbe

Hrvatska vlada je u Hrvatskom saboru saopštila da će odbaciti amandman Odbora za ratne veterane kojim se predlaže ukidanje Dana antifašističke borbe, koji se neradno obeležava 22. juna.

Mada predstavnici vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) tvrde da je sa Odborom za ratne veterane dogovoreno da svoj amandman povuku, najglasniji predstavnici tog odbora tvrde da rasprava još nije okončana.

U svakom slučaju, HRT iz Hrvatskog sabora izveštava da se u toj instituciji očekuje rasprava o zakonu o praznicima kao o najvažnijih temi u Hrvatskoj – prijavljeno je 40 diskusija.

Predmet saborskih nesaglasja sigurno će biti i predlog da se Dan državnosti ubuduće slavi 30. maja. Protivnici ovog predloga tvrde da se radi o „najobičnijem istorijskom falsifikatu“ jer, po njima, vladajući HDZ želi datumom od državnog interesa da proglasi datum kad je ta stranka prvi put pobedila na parlamentarnim izborima.

Sada se Dan državnosti Hrvatske slavi 25. juna, na dan kad je Hrvatski sabor doneo Ustavnu odluku kojom se Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com