Hrvatsko članstvo u OECD-u neće podržati Slovenija i Madjarska

Posle slovenačkog ministra inostranih poslova Karla Erjaveca i Ministarstvo inostranih poslova Madjarske je saopštilo da ta zemlja neće podržati članstvo Hrvatske u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Slovenija je o svojim razlozima za ovakav stav obavestila ambasadore država članica EU na sastanku u Briselu: Hrvatska krši medjunarodno pravo odbijajući da sprovede odluku medjunarodne arbitraže o razgraničenju u Piranskom zalivu.

Madjarska je objavila da njeni razlozi leže i neprihvatljivom hrvatskom tretmanu madjarske kompanije MOL i njenog šefa Zoltana Hernadija, prenose hrvatski mediji informaciju madjarske agencije MTI.

Hrvatska je optužila Hernadija da je za MOL obezbedio upravljačka prava u naftnoj kompaniji INA tako što je sa deset miliona evra podmitio bivšeg hrvatskog premijer Iva Sanadera. Pošto se nije odazvao na sudsko ročište posvećeno ovim optužbama, Hrvatska je raspisala medjunarodnu poternicu za Hernadijem. U medjuvremenu je Hrvatska izgubila arbitražh s MOL-om, a Hernadi je, zbog poternice koja je u medjuvremenu povučena, tužio Hrvatsku.

Madjarska neće dati podršku za članstvo u OECD-u ni Rumuniji. Razlog: zatvaranje katoličke gimnazije u koju su uglavnom išla deca madjarske nacionalne manjine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com