HRW: Turska više ne prima sirijske izbeglice

Organizacija Human Rights Watch objavila je da Turska više ne prima sirijske izbeglice na svoju teritoriju legalnim putem, pa su Sirijci prinuđeni da koriste usluge krijumčara, prenosi Fankfurter algemjne cajtung. Sa tom novom praksom počelo se još u julu posle eksplozije u turskom mestu Suruc kad je poginulo više od 30 ljudi.

izbeglice, Turska

Turski bezbednosni organi prisiljavaju ilegalno prispele izbeglice da se vrate preko granice u područje zahvaćeno ratom, a među njima i trudnice i decu, tvrdi HRW na osnovu razgovora sa najmanje 50 izbeglica.

„Turska je velikodušno primila sirijske izbeglice i ona ima pravo na striktniji nadzor svojih granica iz sigurnosnih razloga, ali ne bi trebalo da prisiljava tražioce azila na povratak u ratno područje“, smatra HRW.

Ankara tvrdi da se u Turskoj nalazi 2,2 miliona sirijskih izbeglica, ali FAZ navodi i mišljenje da su u taj broj uračunate i desetine hiljada onih koji su odavno u Evropi.

Na margini nedavnog sastanka grupe G-20 nemačka kancelarka Angela Merkel sastala se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i od Turske zahtevala baš to: da spreči ilegalnu migraciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com