I kv 2023 : BDP Srbije +0,7 %

Bruto domaći proizvod Srbije realno  je u prvom kvartalu 2023.godine porastao u odnosu na isti kvartal 2022.godine za 0,7 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Bruto dodata vrednost porasla je za 1,1 odsto.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u prvom kvartalu 2023.godine pao u odnosu na četvrti kvartal 2022.godine za 0,2 odsto.

U odnosu na isti period prethodne godine bruto dodata vrednost porasla je u sektorima : informisanja i komunikacija +9,9%, sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama +2,3%, sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti +5,7%.

U odnosu na isti period prethodne godine, bruto dodata vrednost pala je sektoru gradjevinarstva za -1,5 odsto, sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja,, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite -4,2 odsto, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane – 0,2%.

Što se upotrebe bruto domaćeg proizvoda tiče, zabeležen je pad kod izdataka za finalnu potrošnju domaćinstva (-0,3%), pad izdataka za finalnu potrošnju države (-4,9%), pad kod uvoza roba i usluga (-1,8%).

Rast je zabeležen kod izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima +0,3%, bruto investicije u osnovna sredstva, +2% i izvozu robe i usluga. +8,3%.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com