Iako Kina interveniše : Bez bakra nema napretka, a to ima cenu

Kako je i najavila Nacionalna uprava za hranu i strateške rezerve Kine ove nedelje je počela višekratne intervencije na svetskom tržištu metala, kako bi tržište stabilizovala i spustila njihovu cenu.

Kako je saopštenje te Agencije preneo Bloomberg, u ponedeljak je iz kineskih rezervi na tržištu prodato 20 000 tona bakra, 30 000 tona cinka i 50 000 tona aluminijuma. Po kojoj su ceni rezerve plasirane, nije saopšteno.

Kina se na mere snižavanja cena ključnih metala odlučila pošto su u maju proizvodjačke cene u toj zemlji dostigle nivo najviši za poslednjih 13 godina, a na Šangajskoj berzi su u ponedeljak 5.jula prihvatane i  ponude od 67 718 juana (10 474 $) za tonu bakra, 18 074 juana za tonu aluminijuma i 21 200 juana za tonu cinka, preneo je Bloomberg.

Već najavljene mere kineskih vlasti, uticale su na pad tržišnih cena bakra, aluminijuma i cinka, ali berzanski analitičari ne veruju da će efekti kineskih mera, posebno kad je bakar u pitanju, biti dugog veka iako je Kina najveći uvoznik industrijskih metala i moćan igrač na tom tržištu.

Na rast cene bakra, ocenjuju berzanski analitičari, pored obećavajuće svetske ekonomske konjukture i sa tim vezanog rasta tražnje, koji, i zbog niskih investicija u eksploataciju rude bakra, nije praćen odgovarajućom ponudom, uticaće i drugi, dugoročni faktori.

Misli se pre svega na ekološki održivu ekonomiju, koja je bez bakra nezamisliva, a u koju se u godinama koje slede očekuju enormna ulaganja država.

Tako finanzen. net prenosi izjavu Metju Fajna, menadžera u The Third Avenue Value Strategy – Poftfilio datu za Barron’s da će dosad nezabeležene investicije država biti „fokusirane na čistu energiju i čist saobraćaj – a kod oboje se intenzivno koristi bakar,“ te će njegovu cenu gurati nagore.

Ukoliko se proklamovani ciljevi u vezi sa čistom energijom ostvare, ocenjuje Metju Fajn, „čini se verovatnim da ćemo imati jednu od najvećih prognoza rasta tražnje za bakrom otkako je listiran na berzi“.

„Bez bakra, ljudi  ne mogu poboljšati kvalitet života, zaključuje Fajn i dodaje da“ bakar nema alternativu, ukoliko čovečanstvo želi da napreduje“.

Bakar, koji karakteriše dobra provodljivost, otpornost na koroziju i elastičnost , upotrebljava se u proizvodnji baterija za električne automobile i poluprovodnika, čija nestašica je hit-tema svetske ekonomije.

Stručnjaci Goldman Sachs idu još dalje u predvidjanju nove uloge bakra, pa tako stručnjak te banke za sirovine Džef Kari tvrdi da bitkoin i bakar postaju osiguranje od rizika od inflacije.

„Postoji dobra i loša inflacija. Govorimo o dobroj inflaciji kad ona izvorište ima u jakoj tražnji i od takve inflacije zaštita se traži u bitkoinu, bakru i nafti. S druge strane, zlato štiti od loše inflacije koja je nastala zbog nestašica na strani ponude, rekao je Kari  za CNBC i naveo primer aktuelne probleme u ponudi čipova i sirovina.

Berzanski analitičari veruju da bi ponuda i tražnja na tržištu bakra mogle da se izbalansiraju 2023.i 2024. godine, ali od 2025.godine pa narednih 5 do 10 godina na tržištu će postojati deficit tog metala, praćen padom njegovih zaliha i cenom sa  potencijalom rasta i do 20 000 $ za tonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com