II kv 2022 : BDP Rusije pao za 4 odsto

Bruto domaći proizvod Rusije u drugom kvartalu 2022.godine manji je za 4 odsto nego što je bio u II kvartalu 2021.godine, saopštila je Ruska služba za statistiku.

To je pad manji od onog koji su očekivali stručnjaci. Očekivao se pad od 4,7 odsto.

U zapadnim medijima je ovaj podatak dobio istaknuto mesto, budući da se radi o prvom kvartalu tokom koga su delovale sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog intervencije u Ukrajini započete 24.februara.

Mada se listom navodi da Ruska služba za statistiku nije navela detalje ovog pada i zaključuje da su mu značajno dobrinele sankcije, detalji su objavljeni.

Ruska služba za statistiku navodi da je  fizičkom padu BDP najviše doprineo pad u sledećim sektorima : trgovina na veliko (-15,3%), trgovina na malo (-9,8%),vodosnabdevanje,odnosenje otpada, delatnost uklanjanja zagadjenja (8,9%), putnički saobraćaj (- 5,3%), prerađivačka industrija (- 3,3%), promet tereta (-2,9%).

Tako da je padu BDPa najviše doprineo pad potrošnje dobrim delom izazvan visokom inflacijom.

„Privredna aktivnost je pala na nivo iz 2018.godine.To je prvi kvartal na koji je u potpunosti uticao rat protiv Ukrajine započet 24.februara.Pre svega zapadne države reagovale su na taj rat sankcijama“, navodi nemački javni servis ARD.

„Potonuće je počelo… Taj pad ukazuje na efekte sankcija koje su uveli Evropska unija i SAD.Još jedna crvena lampica pokazuje rastuće probleme ruske ekonomije : Inflacija ostaje na visokom nivou od preko 15 odsto kao rikošet efekat zapadnih mera“, ocenjuje francuski ekonomski portal Les Echos.

Godišnja stopa inflacije u Rusiji je u julu iznosila 15,1 odsto. Visoka stopa inflacije je, medjutim, u padu od aprila kad je bila na piku od 17,83%…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com