Ima li ekonomija Hrvatske veće probleme od ekonomije Srbije?

Uz sve poštovanje za privredu Srbije, ja to ne bih rekao, odgovara dr Damir Novotni, poznati hrvatski ekonomski analitičar, na tvrdnju nekih beogradskih ekonomista da hrvatska privreda ima većih problema od privrede Srbije.

A Agrokor, Uljanik…?

„Hrvatska ima BDP od 10.000 dolara po stanovniku, a Srbija oko 5.000 dolara“, kaže dr Novotni i nabraja argumente za svoju tvrdnju dalje: “Turizam Hrvatskoj donosi 10 milijardi evra godišnje, ove će godine biti izmedju 9,5 milijardi i deset milijardi evra. Tu Hrvatska ima rentu položaja, i ja mislim da to nije dobro, ali tako je“, kaže Novotni za Ekonomske Vesti.

“Agrokor je veliki problem, ali ne tako veliki kao što se to obično misli. Maloprodaje (Agrokora) rade velike gubitke, i u Hrvatskoj i u Srbiji, ali na makroekonomskom nivou ona ne pravi veliki uticaj. Sav višak radne snage iz maloprodaje Agrokora, Lidl i Špar bi vrlo brzo absorbirali. Narodna banka Hrvatske je izračunala da je makroekonomski učinak Agrokora 5%, što je puno mali rizik”, kaže dr Novotni.

„Prestale su u Hrvatskoj subvencije gubitašima. Agrokor ima vredna preduzeća, i u Hrvatskoj i u Srbiji, a 2.000 ljudi u brodogradilištima nije broj koji bi izazvao šok na tržištu rada, nije da se ne bi mogao usisati“, kaže dr Novotni i podvlači da je nedostatak radne snage u Hrvatskoj ogroman: 30.000 – 40.000 nedostaje ove godine u turizmu, 30.000 u gradjevinarstvu jer su svi otišli u Austriju.

„Nezaposlenost u Srbiji je veća nego u Hrvatskoj“, primećuje Novotni i nastavlja:
„Hrvatska ima od EU otvoreno 10,8 milijardi evra za velike projekte do 2020. godine. Neće se sve iskoristiti, ali nešto hoće i to je veliki poticaj za ekonomski razvoj“, kaže dr Novotni za Ekonomske Vesti.

„Hrvatskoj nedostaje industrija, preradjivačka industrija, ali to je problem i Srbije. Industruja treba i Hrvatskoj i Srbiji, a nije razvijena ni u Hrvatskoj ni u Srbiji“, zaključuje dr Damir Novotni, poznati hrvatski ekonomski analitičar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com