Spasimo Lim: Ministri se sastali reda radi

Pošto su se i u svetskim medijima pojavile slike sramotnog nemara i nebrige za reku Lim i Potpećko jezero, sastali su se predstavnici nadležnih ministarstava Crne Gore, Srbije i Republike Srpske da nadju dugoročno rešenje za problem.

„Nisam stekla utisak da je neki značajniji pomak učinjen“, rekla je večeras za RTRS pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske Svjetlana Radusin.

Ona je podsetila da su se tako ministri tri zemlje istim povodom sastajali i aprila 2019. godine – i ništa.

„2021. je, a nismo se makli od početka“, rekla je ona.

Izmedju Plavskog jezera u Crnoj Gori i Brane hidroelektrane Potpeć ima 150 kilometara. Na tom prostoru se nalazi 5 crnogorskih i 3 opštine u Srbiji, u kojima živi oko 180.000 stanovnika. Oni proizvedu 45.000 tona otpada, koji najvećim delom završi u deponijama na obalama prelepe reke Lim.

„Deponija Stanjevac na ulazu u Prijepolje, koja je aktivna 20 godina, nalazi se bukvalno u koritu reke“, rekla je Svjetlana Radusin za RTRS.

Tokom reke Lim smeće stiže do Potpećkog jezera i preti katastrofom na Brani „Potpeć“.

Ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Srbije Irena Vujović je početkom ove nedelje izjavila da će 7.500 kubika smeća  iz Potpećkog jezera ekipe JVP „Srbijavode“ transportovati u Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ kod Užica.

„Duboko“ je, po oceni Državne revizorske institucije Srbije, najrazvijeniji centar za upravljanje otpadom u Srbiji.

Od planiranih 26 regionalnih centara za upravljanje otpadom, izgradjena su četiri.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com