Isplati li se dati još 2 milijarde evra u spasavanje hrvatskih brodogradilišta?

Hrvatska vlada će u petak odlučiti da li se isplati uložiti još dve milijarde evra u spasavanje istarskih brodogradilišta Uljanik u Puli i 3. maj u Rijeci.

Danas je po treći put, ovog puta do 28. marta, odloženo ročište na kome je trebalo da bude odlučeno o stečaju riječkog brodogradilišta 3. maj.

Svoju blokadu računa firme povukla je samo Agencija za zaštitu prava radnika, pošto se manje od polovine zaposlenih u brodogradilištu izjasnilo da su za to da brodogradilište ide u stečaj ukoliko im se ne isplate plate. Radnicima se duguje šest plata.

HRT izveštava da je istarska brodogradilišta već napustila „polovina produktivnih radnika“.

Strateški partner brodogradilišta, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, izjavio je da je spreman da odmah uloži 35 miliona evra u završetak započetih brodova, ako Vlada Hrvatske u petak donese odluku o spasavanju brodogradilišta.

U program restrukturiranja bi trebalo uložiti izmedju 800 miliona i milijardu evra, ali tek pošto se namire dugovi u otprilike istom tom iznosu.

Očekuje se da će u petak u vladajućoj hrvatskoj koaliciji biti velikih nedoumica, pa i protivljenja ovako velikom trošku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com